Alexandria: expoziţia „Oraşe dunărene din Bulgaria şi România”

afis-expo-orase-dunarene

„Oraşe dunărene din Bulgaria si România” se intitulează expoziţia care va fi deschisă joi, 27 august 2009, ora 11.00, la sediul Muzeului Judeţean Teleorman din Alexandria.

Elaborată în colaborare cu Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Teleorman, expoziţia reprezintă o iniţiativă din anul 2007 a Departamentului General al Arhivelor de pe lângă Consiliul de Miniştrii al Republicii Bulgaria şi a Arhivelor Naţionale ale României. Aşa cum au precizat iniţiatorii, alegerea temei expoziţiei nu a fost  întâmplătoare. Situate pe cele doua maluri ale Dunarii, aşezările româneşti şi bulgăreşti s-au aflat în strânsă legătură cu toate oraşele riverane de-a lungul marelui fluviu, acesta fiind un element de legatură a României şi Bulgariei cu statele din Europa Apuseană.

Expoziţia cuprinde documente şi fotografii ce reflectă aproape un secol şi jumătate (1800-1940) de istorie, viaţă culturală, politică, aspecte sociale şi chiar mondene, din traiul atât de viu şi pitoresc al oraşelor de pe malurile românesc şi bulgăresc ale Dunarii.

Documentele fac parte din fondurile administrative şi culturale şi din colecţiile ( fotografice, de planuri şi hărţi) păstrate la Direcţiile Judeţene dunărene ale Arhivelor Naţionale şi ale Direcţiei Arhivelor Naţionale Istorice Centrale precum şi din fondurile administrative şi culturale ale unor instituţii din Bulgaria.

Expoziţia  ” Oraşe dunărene din Bulgaria şi România ” a fost lansată la sfârşitul lunii aprilie a anului 2007  la Berlin, în cadrul Conferintei Europene privind Standardizarea si Arhivele Digitale pentru ca în acelaşi an  să fie itinerată atât la Bucureşti cât şi la Sofia, Bulgaria. În cursul anului trecut expoziţia a fost deschisa la Şiştov –Bulgaria.

Expoziţia  ” Oraşe dunărene din Bulgaria şi România ” va rămâne deschisă la Muzeul Judeţean Teleorman până pe data de 15 septembrie 2009 şi va putea fi vizitată zilnic,de luni până vineri, între orele 9.00 – 17.00.

Corina Iordan

Biroul de Presă

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Ipoteşti: 13 iunie 2009 Zilele Eminescu

Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” organizează în data de 13 iunie 2009 a XLIII – a ediţie a Zilelor Eminescu.

Programul manifestărilor va începe la ora 10.00 cu o slujbă de pomenire la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril de la Ipoteşti. Slujba va fi oficiată de Preasfinţiia Sa, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic Argatu.

La ora 10.30 în Amfiteatrul Laurenţiu Ulici din cadrul Bibliotecii Naţionale de Poezie va avea loc decernarea Premiului Naţional Petru Creţia. Laudatio va fi susţinută de Simona Modreanu, laureata ediţiei 2008 urmată de alocuţiunea laureatului ediţiei 2009.

Lansarea revistei Hyperion ( serie nouă) va avea loc la ora 11.30 în aceeaşi locaţie iar prezentarea va fi facută de prof. Cristina Zarifopol( S.U.A) şi de istoricul literar Iulian Costache.

La ora 11.45 tot in cadrul Bibliotecii Naţionale de Poezie va avea loc vernisajul expoziţiei Calendar poeticesc – 12 poame&poeme în acrostih culese şi colorate de Cristian Bădiliţă şi asezonate plastic de Liliana Grecu.

Manifestările se vor muta la ora 12.15 în Sala de Expoziţii Horia Bernea unde va avea loc vernisajul expoziţiei Fotovers a Clubului Fotografilor de la Casa de Cultură Mihai Ursachi Iaşi.

La ora 12.45 va avea loc în Muzeul Mihai Eminescu inaugurarea unor sali ale noii expoziţii permanente. Prezentarea va fi făcută de prof. Univ. Dr. Mircia Dumitrescu ( Universitatea Naţională de Arte Bucureşti) şi cercet. Dr. Valentin Coşereanu.

La ora 18.00 în amfiteatrul în aer liber va avea loc un concert al Filarmonicii Botoşani. Solist Constantin Florescu.

La ora 19.15 se va putea urmări un concert susţinut de corul „Lira” din Botoşani condus de dirijorul Dragoş Boicu urmat la ora 19.45 de un recital – moment folk pregîtit de Asociaţia Culturală Arlechin Botoşani.

Manifestările dedicate Zilelor Eminescu se vor încheia la ora 21.20 cu spectacolul Spectacol „Muzică şi poezie. Poezie şi muzică” – lansarea albumului de muzică veche „Desmierdări muziceşti” – culegeri din Anton Pann şi Alexandru Voevidca. Solist – Cristina Gheorghiu; acompaniament: Grupul instrumental „Alăuta” Suceava, condus de Mariana Honceru, Grupul vocal „Steluţa” Botoşani şi Societatea Culturală „Arlechin” Botoşani. Lansarea volumului poetului Vasile Ursache – Epistole către Hefaistos; prezintă Ştefan Mitroi.

Pentru relaţii suplimentare puteţi suna la tel. 0231/517602 sau pe mail: m.ipotesti@gmail.com

Întocmit,

Zaharescu Gianina

Muzeograf relaţii – relaţii publice

Parteneri Media: clip_image002 clip_image004clip_image006clip_image008

Bucureşti: simpozionul VEŞNICĂ CINSTIRE EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC

ziua-eroilor

Suntem onoraţi să vă avem printre oaspeţii simpozionului VEŞNICĂ CINSTIRE EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC, organizat pentru întimpinarea Zilei Eroilor.

Manifestarea se va desfăşura în data de 27 mai a.c., începând cu ora 1100, la „Sala de spectacole” a Cercului Militar Naţional.

Alături de comunicările de specialitate susţinute de personalităţi marcante, vă veţi putea bucura şi de un program cultural adecvat, susţinut de: corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti, membri ai Ligii Scriitorilor din România – Filiala Bucureşti, o formaţie muzicală a Serviciului Muzicilor Militare ş.a.

Un punct distinct al simpozionului îl constituie lansarea lucrării de memorialistică „Prizonier în lagărele sovietice”, realizată de fostul mr. (r) Sandu V. Cernat.

Bucureşti: Ofertă publicaţii gratuite de la BCU

Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” din  Bucuresti ofera gratuit urmatoarele lucrari elaborate de  biblioteca noastra:

1.   Analele Universitatii Bucuresti. Indice bibliografic.
(1952-1973), 1981
2.   Analele Universitatii Bucuresti. Indice bibliografic.
(1974-1984)
3.   Bibliografia manualelor, tratatelor si cursurilor
universitare aparute în R.S.Romania. (1979-1980), 1984
4.   Filosofie contemporana, 1980
5.   Filosofie contemporana, 1981
6.   Filosofie contemporana, 1985
7.   Filosofie contemporana, 1986
8.   Ghid bibliografic
9.   Kalende: Preocupari literare. Indice bibliografic adnotat, 1993
10.   Naturalismul în literatura româna: contributii
bibliografice, 1983
11.   Ovid Densusianu: (1873-1938), 1991
12.   Repertoriul periodicelor din principalele biblioteci
din Bucuresti: seria matematica, mecanica, astronomie,
informatica. Vol 2: (1977-1984), 1991
13.   Repertoriul periodicelor românesti indexate si în curs
de indexare. Partea 1: indici aparuti în volume, 1989
14.   Revista de istorie : (1948-1985), 1989
15.   Revista de istorie si teorie literara. Index
bibliografic adnotat .(1952-1981), 1983
16.   Romantismul în literatura româna
17.   Sociologia contemporana, 1981
18.   Sociologia contemporana, 1983
19.   Sociologia contemporana, 1984
20.   Sociologia contemporana, 1985
21.   Sociologia contemporana, 1986
22.   Teze de doctorat românesti: 1977-1991
23.   Theorie et methode dans l’historiographie
roumaine:(1965-1979): bibliographie selective annotee=Teorie
si metoda în istoriografia româna: (1965-1979): bibliografie
selectiva adnotata, 1980

Pentru detalii va rugam sa ne contactati la adresa de e-mail
simonas@bcub.ro sau la tel. 021.312.08.44.
Serviciul Cercetare. Metodologie
Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”, Bucuresti
Str. Boteanu nr. 1, sector 1
Bucuresti, 010027

Iaşi: expoziţia fotoreporterului Willy Pragher

Expoziţia de fotografie realizată de Arhivele Landului Baden-Württemberg – Arhivele de Stat Freiburg (Landesarchiv Baden-Württemberg – Staatsarchiv Freiburg) şi Institutul de istorie şi geografie regională (Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde) din Tübingen, în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare şi Complexul Muzeal Naţional ”Moldova” Iaşi va fi deschisă spre vizitare la Muzeul Unirii din Iaşi în perioada 16 februarie – 20 martie 2009. Vernisajul de la Iaşi va avea loc în data de 16 februarie, la ora 12.00 şi va fi urmat, la ora 16.30, de lansarea catalogului expoziţiei şi o masă rotundă cu tema spaţii vizuale româneşti 1924-1944.

Deşi membră a Uniunii Europene de la începutul anului 2007, România este încă pentru mulţi o ţară puţin cunoscută sau percepută prin imagini stereotipe. Diversitatea impresionantă a peisajului şi culturii ţării, resursele ei economice şi formele specifice de „modernitate“ rămân în bună parte ascunse. Arhivele Landului Baden-Württemberg şi Institutul de istorie şi geografie regională din Tübingen prezintă o expoziţie de fotografie centrată pe aceste aspecte într-o perspectivă istorică.

Sunt prezentate 172 de imagini în format mare, surprinse de fotoreporterul Willy Pragher (1908 – 1992) pe meleagurile sale părinteşti în perioada 1924 – 1944. Reprezentant al curentului “Noii viziuni”, fotograful a activat la Berlin şi la Freiburg. Cuprinzând peste 12.000 de imagini, moştenirea fotografică a lui Pragher, păstrată la Arhivele de Stat din Freiburg, constituie o sursă istorică de valoare excepţională cu privire la istoria României interbelice.

Pe fundalul evoluţiilor epocale din prima jumătate a veacului al XX-lea, expoziţia tematizează marile cezuri politice şi culturale ale istoriei contemporane româneşti, al căror martor a fost Pragher, surprinse prin mediul fotografiei. Coexistenţa tradiţiei şi modernităţii, a formelor de cultură tradiţionale şi a celor specifice societăţii industriale în devenire fascinează privitorul încă şi astăzi.

Vernisată în iulie 2007 la Tübingen, expoziţia a fost prezentată la Sibiu, Bucureşti, Cluj-Napoca, Reşiţa, Ulm, Sigmaringen, Freiburg şi Viena. A doua etapă a turneului ei în România (septembrie 2008 – mai 2009) este realizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare.

Expoziţia este însoţită de un catalog în limba germană şi română, care pe lângă toate exponatele prezentate cuprinde studii privitoare la biografia fotografului, la istoria României, la „Noua viziune“ şi la propaganda vizuală în cel de-al Treilea Reich şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Brechungen. Willy Pragher: Rumänische Bildräume 1924-1944. Stuttgart: Jan Thorbecke Verlag 2007, 320 p., preţul: 24,90 €, în expoziţie 20,- €.

Refractări. Willy Pragher: spaţii vizuale româneşti 1924 – 1944. Alba Iulia: Editura Altip 2007, 323 p. (ediţie epuizată)
Refractări. Willy Pragher: spaţii vizuale româneşti 1924 – 1944. Ediţie revizuită. Timişoara: Editura Cosmopolitan 2008, 325 p.

Director General,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Arad: Expoziţie de artă plastică. Artist Adrian Sandu

adrian-sanduComplexul Muzeal Arad organizeaza expozitia de pictura Experiment cromatic unu. Artist Adrian Sandu.

Expozitia, a carei vernisaj va avea loc, vineri 12 decembrie, ora 18.00, va fi deschisa publicului la Muzeul de Arta Arad (str. Gh. Popa 2-4, etaj 2, sala Ovidiu Maitec).

Toate cele bune,


Adelina Stoenescu

Departamentul de Relatii Publice a
Complexului Muzeal Arad

Office: 0040-257-281.847
GSM: 0040-721-803.763

www.museumarad.ro

pr # museumarad.ro
ada.stoenescu # gmail.com

afis-adrian-sandu