București: Conferință de presă. Deschiderea expoziției ANATOMIA RESTAURĂRII. Opere de artă din patrimoniul MNAR

anatomiarestaurarii

Conferință de presă.

Deschiderea expoziției ANATOMIA RESTAURĂRII. Opere de artă din patrimoniul MNAR.

Muzeul Național de Artă al României vă invită să participați vineri, 16 decembrie, începând cu ora 12.00 la conferința de presă organizată cu ocazia deschiderii expoziției „Anatomia Restaurării”. Gazdele evenimentului vor fi: Călin Stegerean, directorul general al MNAR, Crisina Toma și Cosmin Ungureanu, curatorii expoziției.

Expoziţia, prima de acest fel din ultimii 25 de ani, aduce în prim plan importanța restaurării atât în viața muzeului în general cât și în cea a fiecărei opere de artă în parte. Cu acest prilej, publicul va putea urmări diversele etape ale procesului de restaurare, de la investigațiile premergătoare până la redobândirea aspectului originar al unei lucrări prin raportare la principiile generale de restaurare, la lucrările originale și la documentațiile aferente acestora, dar și prin intermediul unor scurte filme documentare realizate în cadrul celor 8 laboratoare specializate ale muzeului. Acestora li se adaugă un film documentar produs de TVR despre evenimentele din 1989 care surprinde starea Muzeului de Artă și a patrimoniului său, ambele grav afectate în ultimele zile de decembrie ale acelui an.

Din miile de lucrări restaurate de-a lungul anilor în laboratoarele muzeului au fost selecționate 80, ilustrative pentru toate genurile artistice, de la pictură, sculptură, grafică, la textile și arte decorative europene și orientale.

Un accent special este dat de scenografia expoziţională, inspirată de metafora unui spital de campanie în care lucrările de artă sunt îngrijite şi vindecate. Aceasta a fost realizată de echipa de arhitecţi Abruptarhitectura.

Expoziția „Anatomia Restaurării. Opere de artă din patrimoniul MNAR” va putea fi vizitată la parterul Galeriei Naționale în perioada 17 decembrie 2016 – 2 aprilie 2017.

În acest interval publicul este invitat să participe la un bogat program de evenimente.

Vizite ghidate tematice conduse de specialişti restauratori pentru grupuri de maximum 25 de personae, orele 11.00: 19 ianuarie (restaurare rame); 2 februarie (restaurare pictură de şevalet); 9 februarie (restaurare lemn/sculptură); 16 februarie (restaurare textile); 2 martie (restaurare ceramică); 16 martie (restaurare tempera); 23 martie (restaurare grafică).

Conferințe susținute de specialiști restauratori: sâmbătă, 14 ianuarie, orele 11.00Etapele restaurării lucrării ,,Poliţă” din Colecţia Marcu Beza (Cornelia Negoci – restaurator lemn); sâmbătă, 28 ianuarie, orele 11.00Materiale și tehnici. De la fibra naturală la restaurarea obiectului de artă textilă (Raluca Căşaru – restaurator textile); sâmbătă, 11 februarie, orele 11.00Specificul restaurării picturii orientale (Andreia Teodorescu – restaurator grafică); sâmbătă, 25 februarie, orele 11.00Situaţii dificile în procesul de restaurare ceramică (Oana Solomon – restaurator ceramică); sâmbătă, 11 martie, orele 11.00Restaurarea unei tapiserii din patrimoniul MNAR (Luiza Gherghinescu – restaurator textile); sâmbătă, 25 martie, orele 11.00Pierdut și regăsit. Detaliile și rolul lor în viața unor tablouri de Tintoretto, Vasari, Luca Giordano (Sorina Gheorghiţă, Ioan Sfrijan – restauratori pictură).

Accesul la conferința de presă se va face prin intrarea A4, Calea Victoriei, nr. 49-53.

Parteneri media:

TVR, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s