Tulcea: evenimente speciale: – Vernisajul expoziţiei temporare ”Ulița cu “A FOST ODATĂ…”” și – manifestarea artistică intitulată ”Obiceiuri de Crăciun la meglenoromâni”

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță:

 

Sâmbătă, 10 decembrie 2016, la ora 10.00, la Muzeul de Etnografie și Artă populară din str. 9 Mai, nr. 2 se vor desfășura două evenimente speciale:

Vernisajul expoziţiei temporare ”Ulița cu “A FOST ODATĂ…”” și

manifestarea artistică intitulată ”Obiceiuri de Crăciun la meglenoromâni”.

 

afis-ulita-cu-a-fost-odata

”Ulița cu “A FOST ODATĂ…”” este un titlu insolit pentru o expoziție pentru o expoziție insolită, despre care organizatorii spun:

 

”Povestea ei începe așa: A fost odată de demult, /  O lume fermecată, / O lume-n care să-ntâlnești / Comoara mult visată. / Dar anii trec și s-a pierdut / În cer, în apă, în pământ, / Hai copii să ne-amintim, / Comoara lumii s-o găsim.

Vom porni în căutarea comorii, peste nouă mări, nouă țări și o sută nouăzeci și nouă de ani, descoperind isprăvile eroilor din: Croitorașul cel viteaz, Cufărul zburător, Acul și barosul, Frumoasa din pădurea adormită, Povestea pescarului și a peștișorului de aur, Povestea unui om leneș, Cocoșul și cele nouă găini ale săracului, Comoara din grădină, Jack și vrejul de fasole și Pilipka.

La final vizitatorul va afla care-i comoara: E darul de a povesti / De-a nu uita și de-a-nvăța / Din câte sunt și câte-au fost / Poveștile sunt cu folos. / Eroii noștri de pe drum, / Crezut-au și mai cred acum / În toate aceste vitejii. / Și dacă ei vor mai greși, / Pân’ la final se vor căi / Iar prin povești, dragi copii / Ei veșnic, veșnic vor trăi.”

altona

”Obiceiuri de Crăciun la meglenoromâni” reunește momente artistice – expresie a tradițiilor și obiceiurilor meglenoromâne prilejuite de sărbătoarea Nașterii Domnului: ”Turta cu pară”, ”Boadnicu”,  ”Colida”, cântece și dansuri tradiționale.

 

Momentele artistice au fost pregătite de Ansamblul Altona din Cerna sub coordonarea doamnei bibliotecar Dumitra PETRICĂ, în coregrafia domnului  Roman JORA, având-o ca solistă pe doamna Mirela PETRICĂ. Transpunerea în dialect a textelor a fost realizată de  doamna bibliotecar școlar Nicoleta ȚOPAN.

 

Informaţii suplimentare la tel. 0240 516204.

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro, www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org, www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s