Sibiu: conferință de presă și vernisaj la Muzeul Naţional Brukenthal

Portrait of Daniel Chodowiecki, painted posthumously by Adolph von Menzel in 1859, foto https://en.wikipedia.org

Portrait of Daniel Chodowiecki, painted posthumously by Adolph von Menzel in 1859, foto https://en.wikipedia.org

Vineri, 9 decembrie, la ora 11:30, în Sala de Consiliu din Palatul Brukenthal va avea loc o conferință de presă cu următoarele teme:

1. Agenda culturală a Muzeului Național Brukenthal pentru anul 2017.

2. Finalizarea celui mai mare proiect de restaurare pictură din activitatea laboratoarelor de restaurare ale Muzeului Național Brukenthal: două arce și trei panouri realizate de Pierre Auguste Bellet  în anul 1920 pentru Sala Mare a Unirii din Alba Iulia.

Tot vineri, 9.12.2016, orele 13:00, în Sala Multimedia din Casa Albastră va avea loc vernisajul expoziției Daniel Chodowiecki, maestru al ilustrației sec. al XVIII-lea. Gravuri din colecția Muzeului Național din Gdańsk (5.12.2016-1.03.2017, curatori: Aleksandra Andrzejewska-Zając și Alexandru Gh. Sonoc, partener: Muzeum Narodowe w Gdańsku, Gdańsk, Polonia)

Daniel Chodowiecki (1726-1801), unul dintre cei mai mari graficieni ai Epocii Luminilor, s-a născut la Gdańsk, însă întreaga activitate de creație și-a desfășurat-o la Berlin, unde s-a și format ca artist autodidact, ceea ce ulterior nu l-a împiedicat să dobândească și o recunoaștere academică. Deși a lucrat și miniatură, emailuri și pictură în ulei, renumele și l-a câștigat ca grafician, în special prin lucrările în acvaforte și în tehnica mai nouă a acvatintei. Grafica sa se remarcă printr-o mare precizie a desenului și prin finețea efectelor, dar și prin profunzimea cu care, grație erudiției sale, a abordat unele subiecte ale ilustrației de carte, fie că este vorba de literatură (Goethe, Schiller, Lessing, Rousseau, Voltaire, Shakespeare sau chiar scriitori pe care posteritatea i-a apreciat mai puțin, precum Lesage sau Richardson) ori de lucrări științifice și pedagogice. Alături de ilustrația de carte, selecția prezentată în expoziție cuprinde și un număr de lucrări din anul 1758, executate după natură, spontan, direct pe firnisul plăcii.

Marius GHEORGHIU

Secţia Educaţie, Marketing şi Comunicare

MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Piaţa Mare nr 4 -5

550163 Sibiu

ROMANIA

tel: (+4) 0269 217691

fax: (+4) 0269 211545

E-mail: marius.gheorghiu@brukenthalmuseum.ro

Web site: www.brukenthalmuseum.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s