București: Vernisajul expoziției „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965”, la Muzeul Național de Artă al României

afisartapentrupopor

Vernisajul expoziției „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965”

Muzeul Național de Artă al României vă invită joi, 8 decembrie, începând cu ora 18.00, la vernisajul expoziției „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” care va avea loc la parterul Galeriei Naționale.

 

Dedicată realismului socialist, expoziția își propune să analizeze traseul plasticii româneşti în perioada 1948–1965, punctând aspectele stilistice şi metamorfoza survenită la acest nivel.

Arta plastică realizată şi promovată în România comunistă a reprezentat pentru aparatul de stat o metodă eficientă, mai mult poate decât celelalte arte, de „alfabetizare” sau de „re-alfabetizare”, după caz, a cetăţeanului. Întregul edificiu imagistic introdus de viziunea comunistă asupra artei se sprijinea pe un repertoriu tematic restrâns şi recurent, pe aşa-numitele „compoziţii tematice”, invariabil legate de istoria Partidului comunist român şi a celui sovietic, de realizările din producţia socialistă sau de istoria românilor. Totul pentru a susţine crezul socialismului, explică Monica Enache, curatorul expoziției.

„Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” va putea fi vizitată la parterul Galeriei Naționale în perioada 8 decembrie 2016 – 2 aprilie 2017. În acest interval, vor fi organizate două tururi ghidate gratuite pe 22 decembrie 2016 și 23 februarie 2017, precum și două „Curator`s pick”, scurte prelegeri oferite de curatorul expoziției, pe 12 ianuarie și 9 martie 2017. De asemenea, în cadrul expoziției vor avea loc conferințe susținute de istorici și critici de artă ale căror date vor fi anunțate ulterior, precum și programe pentru familii pe teme asociate expoziției, în lunile februarie și martie.

Jurnaliștii interesați să participe la eveniment sunt rugați să se acrediteze prin e-mail la comunicare@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19.

Parteneri media:

RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s