Craiova: Parte din expoziția NeXus: Fuziuni deschise, Muzeul de Artă

nexus-open-fusions-ro-1

Live performance

22 septembrie 2016, 19:00
Parte din expoziția NeXus: Fuziuni deschise

Curator: Simona Nastac
Muzeul de Artă Craiova

Neville Gabie a studiat sculptura la Royal College of Art din Londra între 1986/88, fiind interesat de tânăr de Brâncuși, procesul de esențializare a formei și exploatarea energiilor conținute în materie. În 1982, încercând să afle mai mult despre ansamblul de la Târgu Jiu, i-a scris artistului Paul Neagu. Acesta i-a răspuns frust: „dacă într-adevăr vrei să înțelegi, trebuie să mergi să îl vezi”. Călătoria în România comunistă a fost un șoc, dar lucrările lui Brâncuși au avut un impact decisiv, în mod special relația cu specificitatea locului și modul în care Brâncuși a imaginat experiența publicului în spațiul lucrărilor.

În următorii 25 de ani, Gabie a examinat și integrat în practica sa geografia fizică, emoțională și culturală a fiecărui loc în care a lucrat, de cele mai multe ori în colaborare cu comunitățile respective sau cu alți artiști, scriitori, muzicieni și oameni de știință. Artistul a creat proiecte duraționale și participative incluzând performance, video, intervenții, fotografie, obiect, instalație și carte, ca artist în rezidență în Parcul Olimpic din Londra; la Stația de cercetare Halley din Antarctica împreună cu echipa British Antarctic Survey; pe șantierul Cabot Circus din Bristol, unde a creat un concert coral și o carte de rețete culinare împreună cu muncitorii, precum și o serie de colaborări cu artiști internaționali, printre care și Dan Perjvoschi; și în Liverpool, într-un bloc turn brutalist, ce a fost demolat prin implozie controlată.

Seria de performance-uri „Experimente în alb și negru” a fost creată la Cabot Institute, Bristol University, fiind o investigație a impactului crizei climatice a secolului 21, în care artistul a lucrat cu trei materii organice: petrol, gheață și cretă. În expoziția NeXus, Gabie este prezent cu documentația performance-ului cu gheață, filmat în Africa de Sud, iar pe 22 septembrie va performa live experimentul cu cretă  o acțiune de reevaluare a esențelor în Antropocen și postumanism.

Expoziția NeXus: Fuziuni deschise , incluzând lucrări de Paul Neagu, Constantin Brâncuși, Tony Cragg, Marianne Eigenheer, Neville Gabie, Anish Kapoor, Vlad Nancă & Nona Inescu, Nigel Rolfe este deschisă până pe 9 octombrie 2016. Pliantul expoziției poate fi descărcat aici
Organizatori: Muzeul de Artă Craiova, Fundația Interart Triade, Paul Neagu Estate RO
Cu sprijinul: Jecza Gallery

Detalii:
www.muzeuldeartacraiova.ro
www.triade.ro

www.muzeuldeartacraiova.ro www.revista-mozaicul.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s