Constanța: Exponatul lunii la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, inventarul unui mormânt de epocă romană timpurie, descoperit în luna iunie a.c., în perimetrul anticului Tomis

exponatul-lunii-septembrie-2016-presa

În cadrul seriei “Exponatul lunii”, în luna septembrie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este prezentat inventarul unui mormânt de epocă romană timpurie, descoperit în luna iunie a.c., în perimetrul anticului Tomis.

Mormântul cu inventarul corespunzător datează din secolul I p.Chr. și a fost descoperit la o adâncime de cca. 3,20 m față de actualul nivel de călcare, într-o zonă ce pare să fi fost un cvartal de locuinte dintr-un cartier al orașului Tomis, localizat între sediul actualului Tribunal Constanța și statuia Lupei Capitolina, zonă în care au fost efectuate în intervalul aprilie – iulie a.c. cercetări arheologice preventive.

Mormântul este orientat pe direcția est-vest și reprezintă până în acest moment cea mai veche intervenție antropică din perimetrul cercetat. Este un mormânt de incinerație, având groapa ovală și ușor albiată, ofrandele fiind depuse în șanțul de tiraj, fără protecție de țigle. Din cenușa rugului au fost recuperate, pe lângă oasele calcinate ale defunctului, un număr de 4 vase ceramice, fragmentele unui opaiț ceramic și un unguentarium mic de sticlă, spart parțial. Inventarul recuperat constă din următoarele tipuri de vase, comune în epocă și frecvent utilizate în ritul funerar: ulcior, kantharos, bol și castron.

Piesele inventarului ceramic vor fi accesibile spre vizionare publicului iubitor de cultură începând de marți, 06 septembrie 2016, ora 12:00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

MUZEUL DE ISTORIE NAŢIONALĂ ŞI ARHEOLOGIE CONSTANŢA
PIAŢA OVIDIU NR. 12
CONSTANŢA
COD POŞTAL 900745
0.P. 13 CONSTANŢA
c.p. 13-19
Site: www.minac.ro
E-mail: minaconstanta@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/minaconstanta
Contact: Secretariat
fax:  0241/618763,
Tel. 0241/614562,
RDS 0341408739

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s