București: Proiectul cultural RESTAURATORI ROMÂNI: ARHITECTUL ȘTEFAN BALȘ (1902-1994)

1982_2 crop

Institutul Național al Patrimoniului continuă în acest an ciclul de proiecte culturale ”Restauratori români, finanțat de Uniunea Arhitecților din România din Fondul ”Timbrul Arhitecturii”, menit să evoce, să readucă în actualitate și să pună în valoare opera înaintașilor arhitecți, cu contribuții majore la dezvoltarea domeniului protecției și restaurării monumentelor istorice, care au activat în cadrul Comisiunii Monumentelor Istorice și al Direcției Monumentelor Istorice, cu un proiect menit să evoce complexa activitate a arhitectului Ștefan Balș, cel care poate fi numit ”părintele școlii românești de restaurare”. În cele peste șase decenii de activitate, Ștefan Balș a restaurat mai mult de 50 de monumente și ansambluri istorice, este autorul a zeci de studii publicate în reviste de specialitate, a unor lucrări cu caracter monografic, a importante comunicări științifice și a format noi generații de arhitecți restauratori.

Proiectul cultural, care se desfășoară în perioada martie-noiembrie 2016, coordonator arh. Anca Filip, își propune cercetarea, reconsiderarea și punerea în valoare a operei lui Ștefan Balș, atât prin perspectiva practică cât și prin cea a discursului teoretic. Prin cercetarea, inventarierea și digitizarea bogatului fond documentar datorat arhitectului, aflat în arhiva și biblioteca Institutului Național al Patrimoniului, fondurile Comisiunii Monumentelor Istorice și Direcției Monumentelor Istorice, care includ și o donație de documente făcută de arhitect către arhiva institutului la începutul anilor `90, proiectul va contribui și la salvgardarea și punerea în valoare a documentelor de arhitectură, care, printr-o largă promovare și difuzare va facilita accesul specialiștilor și a publicului larg interesat la arhiva de restaurare. Materialul digitizat va fi încărcat pe pagina web a proiectului cultural. Complexa și semnificativa activitate a arhitectului va fi adusă în actualitate și promovată și printr-o expoziție, care va fi itinerată la manifestări științifice și la filiale ale Uniunii Arhitecților din România, prin comunicări științifice susținute de membri echipei de proiect. La finalul proiectului, va fi organizată o masă rotundă la sediul Institutului Național al Patrimoniului, dedicată evocării activității și personalității lui Ștefan Balș, la care vor participa și colaboratori ai arhitectului.

Ciclul ”Restauratori români” a debutat în anul 2014, printr-un proiect dedicat evocării complexei activității desfășurate de arhitectul Horia Teodoru (1894-1976), în domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice www.horia-teodoru.ro. Anul 2015 a fost dedicat arhitectului Ion D. Trajanescu (1875-1964) www.trajanescu.ro.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s