Cluj-Napoca: expoziția Maica Domnului în iconografia din Transilvania. Icoane din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei

exp icoane (1)

MAICA DOMNULUI ÎN ICONOGRAFIA DIN TRANSILVANIA.

ICOANE PE STICLĂ DIN PATRIMONIUL MUZEULUI ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

28 07 – 31 08 2016

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să luați parte joi, 28 iulie 2016, de la ora 13, la vernisajul expoziției Maica Domnului în iconografia din Transilvania. Icoane din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei deține în patrimoniul său o colecție de 680 de icoane (dintre care 570 pe sticlă), o mare parte a acestora fiind achiziționate în timpul cercetărilor de teren realizate de specialiștii muzeului.

Reprezentările Maicii Domnului sunt printre cele mai frecvente în iconografia pe sticlă din Transilvania. Multitudinea de teme în care aceasta este prezentată – Maica îndurerată, Maica cu Pruncul, Nașterea Maicii Domnului, Încununarea Maicii Domnului, Nașterea Domnului Isus, Prohodul, Masa Raiului, Judecata de Apoi, Bunavestire etc – ne arată cât de apropiată era Maica Domnului de sufletul țăranilor transilvăneni.

Expoziția Maica Domnului în iconografia din Transilvania prezintă o selecție de peste 50 de icoane pe sticlă din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, realizate în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Icoanele, de o remarcabilă expresivitate și de un pitoresc deosebit, provin din toate centrele de iconari din Transilvania: Nicula, Valea Sebeșului, Șcheii Brașovului, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Mărgău.

Expoziția va fi deschisă până în 31 august 2016, de miercuri până duminică, între orele 10-18, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21). .

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s