Brașov: evenimentul Fecioreasca fetelor din Crihalma, joi, 21 iulie 2016, ora 12.00

fecioreasca

Fecioreasca fetelor din Crihalma

Joi, 21 iulie 2016, ora 12.00 la Muzeul de Etnografie Brașov, B-dul Eroilor nr. 21A, va avea loc întâlnirea cu locuitorii din Crihalma în cadrul evenimentului Fecioreasca fetelor din Crihalma .

La acest eveniment vă prezentăm tradiția din satul Crihalma, Fecioreasca fetelor. Este vorba despre grupul de fete din Crihalma care vor veni la Brașov pentru a juca Fecioreasca.

„ În sudul Transilvaniei se joacă trei tipuri de fecioreşti: Plimbata, Bătuta şi Fecioreasca propriu-zisă. Dintre acestea în vremuri de demult când fetele mergeau la şezătoare sau la clacă şi nu aveau feciori să le joace (feciorii erau plecaţi la armată, chiar la război sau la lucru de departe) au preluat şi ele primele două: Plimbata şi Bătuta .”

Zamfir Dejeu, etnomuzicolog

Grupul de fete din Crihalma a fost coordonat în anii 1960-1980 de învățătoarea Ileana Cucu iar apoi de profesoara Eugenia Fuciu, participând la diferite spectacole și festivaluri la București, Brașov, Sighișoara, Făgăraș, Rupea, Comăna de Jos, obținând premii și diplome. Eugenia Fuciu continuă și astăzi să îndrume pașii tinerelor fete din Crihalma, ducând mai departe faima și specificul dansului Fecioreasca fetelor.

Vă invităm alături de noi pentru a vedea și admira jocul fetelor!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s