București: Conferinta ”Argint si perle in pictura orientalista”, eveniment conex al expozitiei ”Oglinzile Orientului”

OO afis 50x70 cm

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa participati sambata, 16 iulie, de la ora 12.00, la conferinta ”Argint si perle in pictura orientalista”, sustinută de dr. Carmen Tanasoiu, specialist in Arta Veche Romanească. Evenimentul este organizat in cadrul expozitiei  ”Oglinzile Orientului”. Punctul de plecare al conferintei il constituie atat bijuteriile expuse, cat si cele reprezentate in lucrarile din expozitie – se vor discuta modalitătile in care erau purtate, simbolistica lor, tehnica si modalitatile de realizare.

Cordon (sec. XIX, Imperiul Otoman)_MNAR

Cordon (sec. XIX, Imperiul Otoman)_MNAR.jpg

Calatori la Constantinopol si in Asia Mica, in Balcani, nordul Africii, Persia si, uneori, pana in Extremul Orient, pictorii orientalisti surprind exoticul peisajului, interioarelor si atmosferei. Patrundeti alaturi de ei in spatii ale intimitatii, priviti desfasurandu-se ritualuri fascinante, descoperiti vesmintele si bijuteriile coborate din povestile unei culturi indragostite de decorativ. Argint, perle si corali – materiale cu rezonanta, aproape sonore, in care poti citi discret pasii cadanelor in dans, soarele aspru si vartejurile de nisip, fantanile desertului si incantatiile muezinilor. Cercei si coliere, brațari si podoabe de par, inele, colane si paftale, toate sunt expresii ale cultului naturii si pun in valoare feminitatea, fie ca sunt purtate cotidian sau in ocazii ceremoniale.

Mari maestri ai picturii romane – Theodor Aman, Carol Popp de Szathmary, Ion Georgescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Stefan Popescu, Nicolae Tonitza, Jean Steriadi, Nicolae Darascu, Victor Brauner – ne invita sa intram in jocul de oglinzi al Orientului, seducator si periculos, pe jumatate imaginatie, pe jumatate istorie, descoperind atmosfera indepartata a perioadei fanariote, a Dobrogei si Balcicului, a magicului Constantinopol, dar si a Orientului Apropiat.

–––––––––––––––––––––––

Pentru a participa la eveniment, este necesar sa faceti o rezervare prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19 pana vineri, 15 iulie, ora 16.00. Biletul de acces costă 10 lei si include vizitarea expozitiei ”Oglinzile Orientului”, deschisa pana pe data de 25 septembrie 2016, la parterul Galeriei Nationale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s