București: evenimentul cultural La porţile soarelui. Sânzienele, 20 – 21 iunie

afis sanzaiene

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 20 – 21 iunie evenimentul cultural La porţile soarelui. Sânzienele, prilej de întâlnire cu tradiţiile specifice sărbătorii de Sânziene dar şi cu meşterii populari veniţi din toată ţara în cele mai frumoase straie de sărbătoare.

Cu această ocazie, vor fi recontextualizate tradiţiile legate de începtul muncilor agricole de vară precum şi rituri de fertilitate a pământului: Drăgăicile, Caloianul, Paparudele, puse în scenă de Ansamblurile Colinda din com. Jilavele, jud. Ialomiţa, Vatra Hărmanului din Hărman, jud. Braşov, într-un dialog unic cu tradiţiile indienilor apaşi prezentate de Grupul Yellow Bird Apache Dancers – S.U.A.

Aflat într-un turneu organizat de Biroul de Diplomaţie Publică din cadrul Ambasadei SUA în România, prin programul Arts Envoy, sub egida Departamentului de Stat – Biroul pentru Educaţie şi Cultură, Grupul va oferi publicului român un program amplu alcătuit din dansuri specifice precum şi ateliere creative: atelier de dans (hoop dancing), poveşti şi artă decorativă (păpuşi din pănuşi).

Grupul Yellow Bird Apache Dancers este cunoscut pe plan internaţional de peste 25 de ani, liderul grupului fiind Ken Duncan, membru al Tribului Apaş San Carlos, şi promovează spiritul unic al civilizaţiei amerindiene. Printre membrii clanului Duncan care vor susţine spectacole în România se află şi Talon Duncan, campion mondial la dansul cu cercuri (hoop dance), categoria adolescenţi.

Celebrat la solstiţiul de vară – 24 iunie, obieciul Sânzienele sau Drăgaica reuneşte o serie de datini şi acte magice de înnoire a timpului. Acum se coc lanurile de grâu şi orz, se culeg cele mai multe plante de leac, începe cositul fânului. Florile de sânziene culese în acestă zi au multiple întrebuinţări: împletite în cununi şi purtate de fete nemăritate în ceremonialul complex numit Dansul Drăgaicei; ascunse sub pernă pentru aflarea ursitului; prinse în păr sau încinse peste mijloc pentru a fi frumoase şi sănătoase; agăţate la ferestre şi porţi cu rol de apărare împotriva forţelor malefice; folosite în medicina tradiţională.

Paparuda, numită şi Păpărudă, Babarugă, Băbărugă, Dadaloaie, Dodole, Dodoloaie, Mămăruţă şi Gogol, e o datină care se practică în unele părţi în marţea întâia sau în marţea a treia de după Paşti, iar în altele în joia a treia de după Paşti sau în Joia verde, adecă în joia a doua de după Rusalii. În timp de mare secetă însă se practică nu numai în aceste patru zile, ci şi în orişicare altă zi de vară şi cu deosebire din lunile aprilie, mai iunie şi iulie. Scopul este invocarea ploii pentru  protecţia recoltelor.

 

Caloianul sau Scaloianul se sărbătoreşte în fiecare an, în marţea a treia după Paşti (în unele părţi din Muntenia) şi nu numai şi este un ritual de invoca a ploilor. Astfel, de dimineaţă, fete cu vârste curpinse între 5 – 7 ani, conduse de o fată mai mare fac un om mic de lut, care se numeşte în cele mai multe părţi Caloian sau Scaloian (iar în unele sate chiar şi două de aceste chipuri mititele, şi anume: unul bărbătesc şi unul femeiesc), îl pun într-un sicriu mic, făcut anume spre acest scop, sau şi pe o scândură, îl îmbracă în straie ţărăneşti, îl înconjoară cu coji de ouă roşii păstrate de la Paşti, precum şi cu flori, printre care predomină busuiocul, şi apoi astfel aşezat şi împodobit, îl duc şi-l îngroapă pe câmp sau îi dau drumul pe apă. În drumul Caloianului „spre groapă”, ca la înmormântare, fetele rostesc numele acestuia şi bocesc. După trei zile, acestea îl dezgroapă şi îl aruncă în fântână sau îi dau drumul pe apă. În acest fel, sătenii speră la o ploaie pe cinste care să le binecuvânteze recoltele.

Sunteţi invitaţi să împletiţi cununi din flori de sânziene împreună cu Ansamblul Vatra Hărmanului, să realizaţi păpuşi din pănuşe de porumb cu membrii Grupului Yellow Bird Apache Dancers. Totodată, oaspeţii americani vă invită să descoperiţi în cadrul uor ateliere, Hoop dancing (dansul cu cercuri) şi fascinante poveşti despre personaje legendare şi animale totemice specifice triburilor indiene.

Cei mici sunt aşteptaţi în ziua de sâmbătă, 20 iunie, începând cu ora 10.00, să participe la Atelierul – Teatrul de umbre*, unde echipa Muzeului Satului va pune în scenă Povestea Sânzienelor.

 

În această perioadă mai puteţi vizita expoziţiile:

Feminitate şi împodobire, obiecte etnografice, Sala Gh. Focşa

În ocniţe, grafică de carte, autor Nicolae Sava, Sala H.H. Stahl

Satul meu – Anotimpuri în imagini,fototgrafie, autor Ciprian Cenan, Sala Lena Constante

Equilibrium, fotografie, autor Bogdan Petru, Foaier Lena Constante

Vis. Păretare cusute, textile de interior, autor Alice Zaharia, Sala de Sticlă

Icoane. Neculai Pascu-Neamţ. Retrospectivă, autor Neculai Pascu, Şura Bancu

Lumea Idiş în România – un tezaur regăsit, fotografie, Casa Glod

 

În perioada 20 – 21 iunie şi în ziua de 24 iunie persoanele care vor purta ie sau cămaşă bărbătească tradiţională, vor avea acces gratuit în muzeu!

 

Pentru participarea la *Atelierul -Teatru de Umbre De Sânziene

Înscrieri 15 – 19 iunie – 021 317 91 03/int. 191 – Marius Luca

Taxă: 15 lei/copil, Durată: 2 h, 20 iunie 2015, 10.00 – 12.00, Sala Victor Ion Popa

 

Mai multe informaţii:

Biroul Relaţii Publice – Muzeul Satului

021 317 91 03 – int. 178, 191 (ateliere)

Link-uri utile:

http://yellowbirdproductions.com/

https://www.facebook.com/YellowBirdProductions

Facebook la www.facebook.com/Bucharest.usembassy  şi pe Twitter la https://twitter.com/AmbasadaSUA

Facebook Muzeul Satului:

https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409?ref=hl

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s