Târgu-Mureş: inaugurarea Galeriei Ion Vlasiu, situată în Palatul Culturii, aripa dreaptă, etaj III

INAUGURAREA GALERIEI ION VLASIU

Muzeul Judeţean Mureş – Muzeul de Artă / 06 mai 2016, ora 18:00

Muzeul Judeţean Mureş- Muzeul de Artă are deosebita plăcere de a vă invita vineri, 06 mai 2016, ora 18.00, la inaugurarea Galeriei Ion Vlasiu, situată în Palatul Culturii, aripa dreaptă, etaj III.

Cu ocazia inaugurării noii galerii permanente, Muzeul Judeţean Mureş- Muzeul de Artă organizează o amplă Conferinţă Naţională de Artă cu tema „Localism şi europenism în arta transilvăneană după 1918”, care se va desfăşura în data de 05 mai 2016, la Sala de Oglinzi din Palatul Culturii. La această sesiune de comunicări vor participa personalităţi de seamă în domeniu, profesori, istorici şi critici de artă, din Bucureşti, Cluj- Napoca, Târgu-Mureş, Sibiu şi Bistriţa- Năsăud.

Personalitatea maestrului Ion Vlasiu (1908-1997), sculptor, pictor şi prozator, personaj complex din galeria artiştilor de seamă, s-a remarcat între studenţii Şcolii de Arte Frumoase din Cluj care au marcat şi influenţat puternic şi benefic cursul artei româneşti. Cu toate că activitatea sa se va diversifica în multe domenii de creaţie întrepătrunse, Vlasiu a reuşit să-şi direcţioneze înzestrările pentru fiecare în parte. Ceea ce leagă această unitate în diversitate este apelul constant la originile sale, la lumea satului al cărui destin se contopeşte cu al său. Creaţia sa demonstrează verva cu care schimbă uneltele de exprimare: dalta, pensula sau peniţa, disponibilitatea sa pentru varietatea temelor şi originalitatea viziunii, demonstrând o deschidere proteică spre multitudinea de forme şi materiale.

Galeria Ion Vlasiu cuprinde în spaţiul nou, special amenajat, un număr de aproximativ 50 de lucrări de pictură şi sculptură reprezentând o selecţie ilustrativă din ampla donaţie de 96 lucrări făcută de maestru Muzeului de Artă Mureş. Astfel, constituirea unui spaţiu special dedicat acesteia vine să recompenseze generosul gest. Galeria dedicată exclusiv artistului, concepută inedit, doreşte să reconstituie atât prin piesele de artă cât şi prin cele câteva obiecte personale, din colecţia familiei, atmosfera specifică atelierului său de creaţie. Lucrările punctează perioadele esenţiale, de evoluţie, ale firului creator. În spatele fiecărui obiect se ascunde o poveste, o trimitere biogra­fică atent documentată.

Lucrările din colecţia târgumurşeană fac parte în special din perioadele de împlinire a creaţiei, de maturitate deplină şi de sinteză, cum ar fi Somnul ţăranilor, Ileana, În faţa timpului, Paradisul terestru, Pasărea suflet, Maternitate, Pereche, pentru a enumera câteva dintre ele, dar există şi câteva piese extraordinare din perioada de debut: Sulamita şi Autoportret .

Un instrument foarte util pentru aprofundarea expoziţiei este albumul „Ion Vlasiu”, ai cărei autori sunt Dr. Ioana Vlasiu- istoric şi critic de artă, Ioan Şulea- pictor, şef Secţie Artă Târgu Mureş şi Dr. Cora Fodor- istoric şi critic de artă, album de autor care optează pentru prezentarea cât mai amănunţită şi mai documentată a vieţii şi creaţiei artistului, cu texte critice, catalog de reproduceri ale lucrărilor conceput pe capitole tematice, repere biografice, fragmente de jurnal, antologie critică şi spicuiri din corespondenţa maestrului cu diferite personalităţi ale timpului.

Publicul este invitat să viziteze gratuit Galeria Ion Vlasiu, vineri, 06 mai 2016, între orele 18.00 – 20.00.

Expoziţia va fi deschisă publicului spre vizitare, permanent, din data de 07 mai 2016, în intervalul orar 09:00-18:00.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s