Baia Mare: Lucrarea Lunii Aprilie François Gall (1912 – 1987) Dealul Crucii

Dealul-Crucii

Muzeul Județean de Artă « Centrul Artistic Baia Mare »

vă prezintă

Lucrarea Lunii Aprilie


François Gall (1912 – 1987)

Dealul Crucii

Gáll Ferenc s-a născut în Cluj-Napoca în 1912 de unde sa mutat în Franţa. Aurel Popp a fost primul său mentor la Baia Mare. El a studiat arta la Academia Regală de Arte Plastice – Atelier de Coromaldi la Roma, înainte de a se alătura Collegium Hungaricum, apoi a călătorit în Europa prin bursă de studii obţinută pentru talentul său ca sculptor, ceramist şi pictor, în special ca portretist.  În prima perioadă de creaţie a executat portrete de familie, a pictat prieteni, muzicieni, cântăreţi, scene de stradă, din pieţe, caravane ale circurilor de  stradă.

Prima expoziţie personală de pictură i-a  fost organizată la Cluj în 1932, iar a doua la Galeria Modernă din Roma. A sosit la Paris în 1936 şi s-a înscris la Academia de Arte Plastice(ateliere de Charles Guerin și Andrew Devambez). Aici i-a întâlnit pe artişti precum Christian Bérard, Othon Friesz, André Derain şi Pablo Picasso, cu care s-a împrietenit. Animaţia vieţii pariziene a devenit în această perioadă subiectul principal al tematicii sale, pictând în Montmartre şi Montparnasse, prin docuri şi Grands Boulevards. Această temă, a animaţiei vieţii pariziene este cea pe care el o va prezenta în vara anului 1937 la Galeria Szalmasy din Budapesta. S-a întors la Paris în 1938 unde a primit Menţiune pentru pictura sa „Refugiaţii spanioli” de la statul francez, iar în 1939 Medalia de argint la Salonul d’Asnières.

La începutul anului 1939 a fost rechemat la Cluj deoarece tatăl său era pe moarte, dar el nu se poate întoarce în Franţa, declaraţia de război fiind iminentă. Din perioada războiului îi datorăm şi activitatea sa la Baia Mare. După război s-a întors în Paris unde şi-a reluat activitatea artistică. În 1947 a participat împreună cu Fernand Leger la o expoziţie, într-o galerie prezentarea fiind făcută de de Jean Cassou. Cunoaşte succesul în Franţa, iar mai apoi se bucură de succes în Belgia şi S.U A. Marlborough Fine Art Gallery din Londra îi reuneşte treizeci din lucrările sale, care au un avut mare succes şi artistul este salutat cu căldură de către Dunoyer de Segonzac. Aceeaşi galerie va prezenta în 1951 seria sa, „Peisaje din Franţa”, de la începutul anilor 1950, expoziţia itinerându-se apoi în toată Franţa şi în lume, inclusiv Belgia, SUA. S-a împrietenit cu Maurice Chevalier pe care l-a schiţat şi portretizat. A călătorit în Mexic şi Israel.

Citește mai departe…

Dr. Dorel Topan

Șef Laborator de Cercetări Resurse Documentare și Organizaționale

Muzeul de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

muzartbm@yahoo.com

Lucrarea poate fi vizionată la Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare», str. 1 Mai nr. 8. Baia Mare, începând cu data de 15 aprilie, iar textul poate fi consultat și pe pagina web a muzeului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s