București: proiectul “Monumente şi eroi/Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)”

Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Programe, a obținut în urma sesiunii de finanţare I/2015-2016 a Administrației Fondului Cultural Național – AFCN o finanțare pentru proiectul Monumente şi eroi/Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)”.

Acest proiect cultural dorește să comemoreze printr-o serie de evenimente 100 de ani de la intrarea României (1916) în Primul Război Mondial (1914-1918) în urma căruia se formează România Mare. Proiectul își propune să contribuie la păstrarea, promovarea și protejarea monumentelor memorial-funerare- mausolee/cimitire/monumente/morminte din țară și cinstirea memoriei celor care și-au jertfit viața pentru România.

Proiectul dorește să pună accentul pe valoarea intangibilă a cultului eroilor (a tradiției de a respecta, cinsti și comemora eroii), în ridicarea acestui patrimoniu memorial în perioada interbelică implicându-se comunitățile locale, familia regală, statul român. Societatea „Mormintele eroilor căzuți în război” (1919) sub înalta ocrotire a Reginei Maria, prezidată de Patriarh, devenită apoi „Cultul Eroilor” în 1927, Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor în 1940, și azi Cultul Eroilor.

La cererea Reginei Maria, au fost ridicate cruci comemorative dedicate eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, crucea de pe Caraiman, crucea din interiorul bisericii din oraşul Buftea, crucea din centrul oraşului Buftea, numele celor căzuţi vitejeşte în război fiind inscripţionate pe cruci. Tot pe cruce sunt scrise şi cuvintele Reginei Maria: „Nu vărsaţi lacrimi, ci mai bine slăviţi pe eroii voştri pentru ca faima lor să treacă neştirbită din generaţie în generaţie”. Acest moment de împlinire naţională nu ar fi fost posibil fără jertfa a circa 330.000 militari români căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă în bătăliile primei mari conflagraţii mondiale.

Acest proiect încearcă să fie un instrument de lucru, prin inventarierea acestor monumente memorial-funerare, dar și prin readucerea în prim plan a poveștilor de viață ale unora dintre eroii primului război, încercând în egală măsură implicarea comunităților în prețuirea unor valori fundamentale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s